Pe scurt, despre alpinist utilitar

Pe scurt, despre alpinist utilitar

Alpinist utilitar     Termenul de alpinist utilitar ne duce cu gandul la cel ce cucerestii muntii, insa, in realitate meseria aceasta presupune realizarea tuturor lucrarilor efectuate la inaltime cu ajutorul unor sisteme de prindere sigure, sau a unor shele, de catre oameni calificati si curajosi. In cele de mai jos: pe scurt, despre alpinist utilitar.

     Daca pana acum ati privit alpinismul ca pe un simplu sport, este bine sa va largiti viziunea afland ca alpinistii utilitari ajung in spatii greu accesibile avand ca si calitati atat competente fizice, cat si psihice. In prezentul articol vom discuta despre bagajul de cunostinte si de virtuti pe care trebuie sa il ai in cazul in care iti doresti sa devi, de ce nu?, alpinist utilitar.

     Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei meserii il reprezinta lucrul la inaltime, de unde reiese, bineinteles, ca nu trebuie sa ai o problema cu asta. Mai mult de atat, curajul este poate cap de lista in fisa postului, caci fara el nu ai putea sa participi la interventii atat de riscante tinand cont ca mediul de lucru nu este intotdeauna cel mai favorabil: exista situatii in care esti nevoit sa lucrezi cand afara este ceata, cand ploua sau cand ninge. Tocmai de aceea ce spune despre cei ce practica aceasta meserie ca sunt oameni nonconformisti, dornici de aventura, insa cu toate astea responsabili, calculati si calmi. Toate aceste calitati sunt absolut necesare unui alpinist utilitar. Intr-adevar trebuie sa iti doresti sa iti depasesti limitele si cu toate astea sa iti poti controla temperamentul in situatiile de criza sau de risc, calculand fiecare pas astfel incat sa te intorci tefer cu picioarele pe pamant.

    Majoritatea celor care imbratiseaza o astfel de ocupatie recunosc ca intotdeauna au fost pasionati de mersul pe munta; deci putem spune ca alpinismul le-a facut mereu cu ochiul. Ei au ca si hobby-uri drumetiile si escaladatul muntilor si multi lucreaza in regim part-time in sali de fitness, ca antrenori personali, sau chiar ca si ghizi montani. Unii au ajuns aici pentru ca intotdeauna au efectuat operatiuni pe schele, pe acoperisuri, legati poate cu simple chingi, fara sisteme de prindere prea sofisticate. Ca si alpinist utilitar, insa, este total diferit. Actiunile sunt monitorizate de jos, iar persoana care urca este legata cu corzi verificate, ansamblul de prindere este unul inspectat si revizuit inainte de fiecare interventie.

     Asa cum am mentionat deja, pe langa conditia fizica ingrijita, trebuie sa ai un psihic care sa te ajute, sa fie pe masura. Multi dintre cei care s-au scolit in Romania au ales sa plece in afara pentru ca salariile la o astfel de meserie sunt mult mai ridicate; proportional cu riscurile. De exemplu, atunci cand lucreaza pentru telecomunicatii exista riscul fulgerelor; mai ales ca, avand aceasta ocupatie poti lucra si ziua, si noapte - in functie de locatie: pentru a monta o antena, astfel incat semnalul acesteia sa fie de inalta calitate, intr-un spatiu comercial esti nevoit sa lucrezi in timpul noptii pentru ca atunci este magazinul inchis; este adevarat ca, in cazul unor stadioane, de pilda, munca se poate face ziua.

Alpinist utilitar telecomunicatii     Pe scurt, despre alpinist utilitar si despre ce trebuie sa faci pentru a deveni unul trebuie sa stii ca nu este necesar sa ai studii superioare insa e musai sa te califici: faci un curs intr-unul dintre orasele in care se tin acestea, dai un examen si esti bun de munca. Daca pe masura ce trece timpul iti doresti mai mult, te poti inscrie la cursuri de instruire si perfectionare si in timp poti deveni, capatand experienta necesara, instructor. Oricum ar fi, daca te tenteaza catusi de putin aceasta meserie si esti inzestrat cu o doza mare de curaj, incearca! Nu poti stii niciodata cat de sus o sa ajungi.